≡ Menu
Petua Hilangkan Sakit Tekak Secara Semulajadi

Tahu cara hilangkan sakit tekak secara semulajadi? Hampir setiap orang, kanak-kanak dan orang dewasa, pernah merasakan sakit tekak. Sakit tekak biasanya disertakan dengan rasa membakar, gatal-gatal dan haba di kawasan kerongkong. 

petua hilangkan sakit tekak


Dalam sesetengah kes, sakit tekak juga boleh penyebab demam. Bagi kes-kes seperti ini, sudah tentu jika puncanya adalah jangkitan kuman. Oleh itu, jika anda alami sakit tekak, berikut penulis kongsikan petua hilangkan sakit tekak secara semulajadi tanpa gunakan ubat farmasi.

Petua Hilangkan Sakit Tekak Secara Semulajadi

 Berikut adalah beberapa bahan-bahan semulajadi yang boleh digunakan sebagai cara untuk mengubati dan hilangkan sakit tekak :

1. Air kosong


Petua hilangkan sakit tekak yang pertama adalah memperbanyakkan minum air kosong atau air masak yang suam. Jangan pula minum air sejuk atau ais kerana ia boleh memburukkan tekak anda. Air kosong yang suam adalah cara semulajadi yang paling mudah dan mujarab untuk ubati sakit tekak yang biasanya disertakan dengan batuk kering dan gatal-gatal.


Cuba minum air dengan serta-merta apabila anda baru bangun atau sebelum makan apa-apa. Di samping itu, air kosong juga membantu proses metabolisme tubuh selain membantu mengubati sakit tekak yang mudah dialami sesiapa sahaja lebih-lebih lagi bayi.


2. Lemon atau limau nipis


Lemon atau limau nipis juga salah satu petua hilangkan sakit tekak yang berkesan. Kedua-dua jenis buah-buahan ini tinggi dengan kandungan vitamin C yang akan menjadi sangat penting untuk proses penyembuhan, termasuk radang tekak. Di samping itu, lemon dan limau nipis kaya dengan antioksidan. Anda boleh minum segelas air suam yang sudah bercampur beberapa sudu teh jus lemon sebelum pergi tidur. Lakukan cara ini secara rutin untuk sakit tekak sehingga ia hilang.


3. Garam


Selain daripada air kosong, garam juga mujarab bagi merawat sakit tekak anda. Petua hilangkan sakit tekak dengan garam adalah sangat mudah. Campurkan 2 sudu besar garam dengan air suam. Setelah sebati, gunakan penyelesaian untuk berkumur. 


Diharapkan dengan adanya informasi ini memudahkan anda untuk mengikuti petua yang menghilangkan sakit tekak.

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment