≡ Menu
Petua Hilangkan Batuk Berkahak Dengan Semulajadi

Anda tahu cara hilangkan batuk berkahak secara semulajadi? Sudah kita tahu batuk adalah disebabkan oleh virus pasti mengganggu anda dalam aktiviti-aktiviti harian terutamanya batuk degil dan sukar dihapuskan.

Hilangkan batuk berkahak

Terdapat beberapa petua hilangkan batuk berkahak dengan cepat dan paling mujarab menggunakan bahan semulajadi. Anda boleh cuba untuk batuk ringan serta batuk yang degil, daripada dengan ubat semula jadi hingga dengan ubat daripada doktor yang mesti mengikut dos yang disyorkan.

Petua Hilangkan Batuk Berkahak Secara Semulajadi

1. Halia dan limau nipis

Tiga ramuan semula jadi adalah halia, limau nipis dan daun pinang. Bahan-bahan ini dikatakan paling mujarab petua hilangkan batuk yang diwarisi daripada generasi ke generasi dalam masyarakat. Jika ingin menggunakan halia, campurkan galingale jika anda minum jus halia segar dalam sekali sehari dengan campuran air suam.

Selain itu, anda boleh gunakan cara yang agak ekstrem, iaitu minum jus buah limau nipis. Untuk mengurangkan rasa sangat masam pada lemon, campurkan sedikit madu ke dalam air jus.

2. Daun masam muda

Petua hilangkan batuk berkahak dengan daun masam muda ialah dengan menggunakan buah masamnya atau memproses daun tumbuhan masam muda. Petua ini didapati oleh tabiat nenek moyang. Kisarkan buah masam dengan air suam yang dicampur gula melaka. Cuba minum secara teratur selama tiga hari berturut-turut, air masam akan menghilangkan batuk anda dengan ketara.

Dengan adanya informasi ini memberi panduan kepada anda untuk menghilangkan batuk berkahak dengan secara semulajadi agar batuk itu tidak berlarat dengan teruk. Semoga anda sihat walafiat.

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment