≡ Menu

Permohonan Online Kemasukan Universiti Teknologi Pertonas (UTP)

Berminat untuk melanjutkan pelajar ke UTP? Disini satu perkongsian lengkap cara membuat permohonan dan syarat kelayakan minimum untuk memasuki Universiti Teknologi Pertonas (UTP).

Permohonan Kemasukan ke Universiti Teknologi Petronas (UTP) hanya boleh dibuat secara Online di mana terdapat 2 sesi pengambilan iaitu Mac dan Julai 2016.Permohonan Online Kemasukan Universiti Teknologi Pertonas (UTP) Governmentmy

 

Latar Belakang Universiti Teknologi Petronas (UTP)

Menurut Wikipedia, UTP adalah Ianya merupakan sebuah universiti swasta di Malaysia dan telah telah ditubuhkan pada 10 Januari 1997 dan kampus UTP dibina di atas tanah seluas 400 hektar (1,000 ekar) di Seri Iskandar, Perak, Malaysia. sebuah universiti yang memberi penekanan ke arah Penyelidikan dan Pembangunan kerana ia berusaha untuk mencapai status sebagai sebuah Universiti Penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa

Cara Memohon Kemasukan Ke Universiti Teknologi Petronas (UTP) 2016

Terdapat 3 program yang ditawarkan di UTP iaitu :-

  1. Foundation Programme
  2. Undergraduate Programme
  3. Postgraduate Programme

Secara dasarnya terdapat 2 sesi pengambilan pelajar ke UTP untuk Foundation Programme  seperti berikut :-

Intake Online Application (Tentative) Min. Qualification
Mar-16 1-Dec-15 SPM / O-Level
Jul-16 21-Mar-16 SPM / O-Level

Applikasi Permohonan Ke UTP 2016 Online 

Untuk memohon, sila rujuk Laman Web Rasmi Universiti Teknologi Petronas (UTP) di https://www.utp.edu.my/ atau rujuk di FB UTP.

Link Permohonan Kemasukan Ke UTP Mac 2016 Klik UTP 2016

Applikasi Permohonan sesi Kemasukan Julai 2016, sila Klik UTP Julai 2016

SYARAT KELAYAKAN MINIMUM KEMASUKAN UTP

Foundation in Engineering,Petroleum Geoscience & Science Foundation In Technology
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or equivalent
Pass SPM/ SPMV with at least Grade C in Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mathematics, Physic, Chemistry; AND Additional Mathematics.
O-Level or equivalent
Pass O-Level with at least five (5) Credits (Grade C) inclusive of Mathematics, Physics, Chemistry, AND any other two (2) subjects.
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) or equivalent
Pass SPM/ SPMV with at least five (5) Credits (Grade C) inclusive of Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mathematics AND any other two (2) other non-language subjects.
O-Level or equivalent
Pass O-Level with at least five (5) credits (Grade C); AND at least Grade C in Mathematics AND any other two (2) non-language subjects.

Bagi mereka yang berminat, berikut disertakan serba sedikit tentang UTP dalam English untuk panduan dan rujukan semua.

Universiti Teknologi PETRONAS (UTP), yang ditubuhkan pada tahun 1997, telah berkembang menjadi salah satu universiti swasta yang paling menonjol di Malaysia. UTP menawarkan pelbagai program kejuruteraan dan teknologi yang relevan dengan industri di peringkat ijazah dan ijazah lanjutan.

UTP telah melahirkan lebih 10,000 graduan dan kini mempunyai seramai lebih 6,000 pelajar dan 1,200 pelajar lepasan ijazah dari lebih daripada 50 buah negara di seluruh dunia. UTP melengkapkan program kejuruteraan dan teknologi dengan pendidikan yang berkualiti dalam bidang pengurusan dan kemanusiaan, dengan matlamat untuk melahirkan graduan serba boleh mempamerkan kualiti kepimpinan yang sangat baik dan kebolehan komunikasi.

UTP kedudukan dalam 200 teratas dalam 2014 Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking mengikut subjek Kejuruteraan Kimia. UTP adalah satu-satunya universiti swasta di Malaysia yang menduduki 200 teratas untuk 2014 QS Asia University Rankings dan kedudukan di 335 bagi QS World University Rankings bawah Kejuruteraan dan Fakulti Teknologi.

Dinilai sebagai Tier 5 (Cemerlang) Universiti bagi Sistem Penarafan tahun 2011 bagi Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (SETARA ’11) dan mencapai Tier 5 bagi tahun 2011 D-SETARA (Disiplin Pengajian Sistem Rating) dalam bidang kejuruteraan, UTP terus menyediakan tersendiri peluang pendidikan kepada pelajar.

UTP juga meletakkan penekanan kepada penyelidikan dan pembangunan kerana ia berusaha untuk mencapai status sebagai sebuah Universiti Penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa. Universiti ini menjalankan aktiviti-aktiviti penyelidikan yang luas dalam kerjasama dengan PETRONAS dan institusi dan industri-industri lain di dalam dan luar negara memberi tumpuan kepada Enhanced Oil Recovery, Pengurusan Karbon Dioksida, Teknologi Laut Dalam, Nanoteknologi, Teknologi Hijau, Teknologi Bioperubatan, Hybrid Systems Tenaga, Bandar Pintar dan Sumber Mampan. Ini terbukti apabila UTP telah dianugerahkan penarafan 5 bintang oleh Malaysia Penilaian Instrumen Penyelidikan (MyRA) untuk kajian, pembangunan dan usaha pengkomersilan baru-baru ini.

P/S : Semoga informasi penting berkenaan dengan Permohonan dan Syarat Kelayakan Ke Universiti Teknologi Petronas (UTP) ini bermanfaat buat semua.

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment