≡ Menu
Permohonan Online Dan Keputusan Diploma PPUM 2016

Adakah anda seorang lepasan SPM yang berminat ceburi bidang kejururawatan dan perubatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya? Kami sediakan satu Portal Rasmi bagi memudahkan anda untuk memasuki Pusat Perubatan tersebut. Portal Rasmi Pusat Perubatan Universiti Malaya,  permohonan kemasukan ke program Diploma Kejururawatan dan Diploma Radiografi serta Diploma Teknologi Makmal Perubatan kini dibuka mulai 13 Mac sehingga 8 April 2016.

Semakan keputusan temuduga dan tawaran PPUM juga dikongsikan di bawah ini.
logoPPUM4

Permohonan Diploma PPUM 2016 Online

Berikut dikongsikan maklumat penting permohonan PPUM 2016 online yang dikongsikan dari iklan di akhbar utama tempatan.

 • Tarikh Buka : 13 Mac 2016 mulai 1200 pagi
 • Tarikh Tutup :  8 April 2016 sehingga jam 1200 pagi

Semakan Keputusan Diploma PPUM Online

Semakan status permohonan kepada mereka yang berjaya disenarai pendek bagi sesi temuduga boleh disemak seperti tarikh dan kaedah berikut :-

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Talian : 03 -2028 7047 / 03-2028 7071 / 03-2028 7077
Dari jam 08:00 pagi hingga 5:00 petang (Isnin – Jumaat KECUALI Hari Kelepasan Am).
atau E-mel : spp@ummc.edu.my

ppum 2016

Program Ditawarkan

Program diploma yang ditawarkan untuk sesi kemasukan 2016 adalah seprti berikut :-

 1. Diploma Kejururawatan
 2. Diploma Radiografi
 3. Diploma Teknologi Makmal Perubatan

Tempat Pengajian : Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Fakulti Perubatan Universiti Malaya

Syarat-Syarat Am Permohonan Diploma PPUM 2016

 • Umur : Berumur 18 hingga 22 tahun
 • Jantina : Lelaki dan Perempuan
 • Taraf Perkahwinan : Bujang
 • Tempoh Program : 3 Tahun (Sepenuh Masa)

Kelayakan Akademik 

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf dengannya dan mendapat :-

 • (a) Kepujian dalam Bahasa Melayu (termasuk lulus ujian lisan), Bahasa Inggeris dan Matematik, SERTA
 • (b) Bagi Program Diploma Kejururawatan – memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran dan salah satu mata pelajaran adalah Sains Teras atau Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Biologi)
 • (c) Bagi Program Diploma Radiografi – memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Fizik dan Biologi)
 • (d) Bagi Program Teknologi Makmal Perubatan – – memperolehi kepujian dalam dua mata pelajaran Sains Tulen (keutamaan dalam mata pelajaran Kimia dan Biologi)

 

Taraf Kesihatan : Sihat fizikal dan mental serta tidak mengalami kecacatan yang menjadikannya tidak sesuai untuk mengikuti latihan.

Penajaan : Calon-calon yang terpilih mengikuti pengajian Diploma Kejururawatan akan ditaja oleh Pusat Perubatan Unversiti Malaya manakala bagi calon Diploma Radiografi dan Diploma Teknologi Makmal Perubatan, anda perlu memohonpinjaman/pembiayaan daripada badan-badan yang memberikan pinjaman pengajian.

Ikatan perjanjian : Calon-calon yang berjaya menamatkan program Diploma Kejururawatan dikehendaki berkhidmat dengan Pusat Perubatan Universiti Malaya selama 5 tahun.

Panduan Permohonan Program Diploma PPUM 2016 Online

1. Permohonan hanya boleh dibuat secara online sahaja melalui http://spp.ummc.edu.my. Pemohon perlulah membeli ID PPUM yang boleh didapati di Bank Simpanan Nasional berharga RM10.06 untuk membuat permohonan (termasuk RM1.00 caj perkhidmatan Bank Simpanan Nasional + RM0.06 GST). Pemohon atau wakilnya hendaklah membawa bersama kad pengenalan baru atau salinan kad pengenalan baru pemohon untuk mendapatkan ID PPUM. Slip pembayaran hendaklah disimpan sebagai rujukan dan ID PPUM perlulah dirahsiakan.

2. ID PPUM juga boleh digunakan untuk menyemak panggilan temu duga melalui laman web PPUM mulai 18 April 2016 hingga 22 April 2016. Keputusan temu duga akan diumumkan mulai 30 Mei 2016 sehingga 10 Jun 2016.

3. Borang permohonan secara online perlu diisi dengan lengkap dan maklumat yang betul. PERHATIAN : Hanya calon yang disenarai tapis sahaja akan dipanggil untuk menghadiri sesi temu duga.

Iklan Permohonan Program Diploma PPUM 2016 Online

iklan ppum 2016 (1)

Iklan dalam PDF sila klik PPUM 2016

 P/S : Selamat membuat Permohonan Program Diploma PPUM 2016 Online kepada mereka yang layak dan semoga berjaya.

 

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment