≡ Menu
Jadual Dan Tarikh Pembayaran Pencen Pesara Kerajaan 2016

jpa

Untuk info, Ini adalah Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen Bulanan bagi tahun 2016 untuk Pesara Kerajaan. Bagi rujukan Pesaran Kerajaan seluruh negeri di Malaysia.

Jadual bayaran pencen yang disertakan ini adalah dikeluarkan oleh Portal Pencen Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dimana ia dapat memudahkan pesara kerajaan membuat semakan pembayaran bulanan pencen menerusi akaun bank simpanan masing-masing pada tarikh yang telah ditetapkan.

Jadual Dan Tarikh Pembayaran Pencen Pesara Kerajaan 2016

Tarikh Dapat Bayaran Duit Pencen 2016 Bulan Hari
20 Januari 1 Rabu
19 Februari 2 Jumaat
21 Mac 3 Isnin
21 April 4 Khamis
20 Mei 5 Jumaat
21 Jun 6 Selasa
21 Julai 7 Khamis
19 Ogos 8 Jumaat
21 September 9 Rabu
19 Oktober 10 Rabu
21 November 11 Isnin
19 Disember 12 Isnin

 

INFO LANJUT

Bolehkan pencen dituntut oleh orang lain selain daripada pesara/penerima pencen?
Pesara/penerima pencen boleh melantik seorang wakil diri untuk membantu beliau dalam urusan pencen dengan bank.
Tetapi pelantikan wakil diri hanya dibenarkan di bawah Skim B sahaja.
Untuk melayakkan wakil diri dilantik, pesara/penerima pencen tersebut mestilah seorang yang uzur dan keadaan keuzurannya perlu dibuktikan melalui surat pengesahan oleh sama ada Pegawai Perubatan Kerajaan atau doktor swasta, atau Pegawai Kebajikan Masyarakat atau Pegawai Daerah.
Pesara/penerima pencen perlu memohon kepada Bahagian Pencen JPA untuk pelantikan wakil diri tersebut melalui Borang
(JPA.BP.SKP.B07)
Pelantikan wakil diri adalah sah untuk tempoh setahun dan boleh diperbaharui jika masih diperlukan oleh pesara/penerima pencen.

 

Bolehkah pesara/penerima pencen menukar akaun bank?
Pesara/penerima pencen boleh menukar akaun bank mereka tetapi notis sekurang-kurangnya dua bulan secara bertulis hendaklah diberi kepada Bahagian Pencen JPA sebelum akaun lama ditutup. Ini adalah untuk mengelakkan terputusnya bayaran pencen bulanan mereka.
Dalam keadaan di mana pesara/penerima pencen hilang buku akaun, adalah dinasihatkan agar akaun baru dibuka di bank yang sama supaya bayaran pencen boleh dipindahkan ke akaun baru tersebut.
Jika akaun baru dibuka di bank lain, pembayaran pencen mungkin tergendala oleh kerana bayaran pencen yang telah dihantar untuk dikreditkan ke dalam akaun lama perlu dikembalikan oleh bank berkenaan kepada Bahagian Pencen JPA untuk diproses semula bagi pengkreditan ke dalam akaun baru di bank lain.
P/S : Untung sapa-sapa kerja dengan kerajaan kan.

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment