≡ Menu
Cara Semak Membuat Tempahan AirAsia

Anda tahu bagaimana semak membuat tempahan AirAsia? Untuk makluman, AirAsia adalah syarikat penerbangan tambang rendah dan murah yang ditubuhkan oleh Datuk Tony Fernandes berpangkalan di Malaysia. Tempahan mereka termasuk penerbangan domestik dan juga antarabangsa kepada lebih 400 bandar raya daripada 25 negara.

Cara Semak Membuat Tempahan AirAsia

AirAsia adalah syarikat penerbangan pertama di Asia untuk mempromosi dan menggunakan perjalanan tanpa tiket. Laman web mereka memberikan pelancong peluang untuk melakukan segala-galanya dalam talian untuk menguruskan tempahan mereka. Anda boleh buat semakan tempahan AirAsia dengan menggunakan laman web ini AirAsia.

Cara Semak Membuat Tempahan AirAsia

1. Mengkaji semula jadual perjalanan anda.

Jika anda ditempah dalam talian, anda akan menerima e-mel dari syarikat penerbangan itu dengan butiran-butiran perjalanan anda. Semak jadual perjalanan anda untuk memastikan semua butir-butir tempahan adalah betul, termasuklah tarikh dan masa perjalanan, bilangan penumpang dan juga lokasi perjalanan.

2. Memanggil syarikat penerbangan itu

AirAsia mengekalkan 16 pusat panggilan di seluruh Asia, Eropah dan termasuk Australia. Nombor telefon untuk setiap pusat boleh anda dapati di laman web AirAsia.

3. Gunakan laman web

Untuk membuat semakan anda perlu pergi layari ke AirAsia.com untuk menguruskan sepenuhnya tempahan anda. Mengesahkan tempahan anda dalam talian.

● Sebaik sahaja anda berada di laman web, klik pada tab Urus Tempahan Saya di bahagian atas halaman.

● Anda perlu log masuk atau menjadi ahli dan menubuhkan akaun.

● Kemudian, anda boleh memasukkan nombor penerbangan atau nama untuk mengesahkan tempahan anda.

● Membuat perubahan kepada tempahan anda. Jika anda perlu menukar atau membatalkan tempahan, berbuat demikian dari tab Urus Tempahan Saya.

● Anda juga boleh membayar untuk tempahan yang anda telah dikaji tetapi tidak dibeli.

● Memilih tempat duduk dan makan.

● Sebaik sahaja anda mengesan tempahan anda dalam talian, anda boleh menggunakan laman web untuk memilih tempat duduk anda dan pilih makanan anda.

● Anda akan dikenakan bayaran untuk pilihan ini jika anda tidak membayar untuk mereka pada masa tempahan.

● Berkongsi butiran tempahan anda dengan orang lain. Anda mempunyai pilihan untuk menghantar e-mel dengan maklumat penerbangan anda kepada diri sendiri atau orang lain.

● Memeriksa status penerbangan anda. Sebelum menuju ke lapangan terbang, menggunakan laman web untuk memastikan penerbangan anda berada di masa.Klik pada Status Penerbangan kotak (s) dan masukkan nombor penerbangan anda.

● Mengesan bagasi anda. Jika anda perlu memeriksa bagasi yang tersesat atau tertangguh semasa anda ke AirAsia, klik pada kotak Perkhidmatan Penjejakan Bagasi dan masukkan butiran kenalan dan penerbangan anda.

4. Hubungi mana-mana rakan kongsi AirAsia

AirAsia bekerja dengan Expedia, ejen pelancongan dalam talian. Jika anda menempah perjalanan anda di Expedia, pergi ke Expedia.com untuk memeriksa tempahan anda.

Semoga informasi ini berguna kepada anda untuk buat semakan tempahan AirAsia dengan lebih jelas dan mudah.

Leave a comment

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment